// youtube code //

Да си оправиш управниците. Как Венци от Лесковец ни учи, че може да си оправим държавата.Вижте

Българите у нас, Сирена и Колбаси | 0 коментари

„Живота им е бил с животните. Където са животните и те там“
Думи на Венци за предците му, които са карали да продават агнета в Солун по турско време.

„Докато не се продадат нашите агнета, от другите не купуват. Като свършат нашите, тогава започнат и от другите да купуват.“
И са прекарвали овцете от Радомирско чак до Беломорието да пасат. Като каракачаните.

Нека да спрем за малко при Венци, пето поколение животновъд, и докато дои овцете си, да се насладим на връзката между животновъда и неговите животни.
И нека да изслушаме заедно история на този прекрасен човек.
За какво?
За това как е започнал с овцете.
За това как заедно със специалисти е възстановил брезнишката порода овце, която сега в Македония и бивша Югославия „e много на мода“.
За качествата и характеристиките на тази порода, за това до каква възраст живеят животните при него и до каква възраст им е позволено да живеят, ако животновъдът иска да вземе субсидии за тях.
Чуйте и защо не иска да направи мандра по Наредба № 26.
И защо не кандидатства за субсидии?
И извикващата тиха ярост история за един чиновник, глоба от 18 000 лева и как България загуби двадесет млади животновъди, които Венци беше убедил да излязат от сивата зона и да правят истинска продукция.

„…борил съм се. Не за мене си само. За всички, за да може животновъдството да тръгне, защото без животновъдство одивева и природата …“
Думи на Венци.

 

И накрая на видеото, има една НАРОДНА РЕЦЕПТА за лечение на бронхопневмония с недрачена овча вълна и ракия. Изцерява болестта за една вечер. На сутринта си кукуряк.

Ако сте изслушали всичко, цялата история, сещате ли се как всички бихме могли да се измъкнем от това положение, как да изчистим въпросните отношения, как да възобновим традициите на нашите деди, как да укрепим позициите на истинските работещи хора, които влагат целия си ум, опита и времето си в работата и продукцията си и работят предимно за качество, добро име, за хората и за природата и чак накрая за пари?
Ако да, не забравяйте да оставите Вашето мнение или идея в коментарите. Чета ги и ще отговарям.

Приятно гледане.
Благодаря за Вашето внимание.

Ще има ПРОДЪЛЖЕНИЕ на историята на Венци, а подготвям и НОВИ български истории. Затова ще се радвам да се видим отново тук.

За да не пропуснете следващите Български истории, можете и да се абонирате за ютюб канала тук:
https://www.youtube.com/@bulgarian-st…
или натиснете червения бутон „subscription“ направо във видеото вдясно долу.

И не забравяйте да СПОДЕЛИТЕ с Вашите приятели.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Само в България билките миришат, казва го Светлана, която прави истинско сирене и козметика.

Светлана. Още една светлина в нашата красива страна. Дойдох при Светлана, на края на тихо село сред дивата природа, за да си поговорим за козите ѝ.Но с този необикновен човек,...

Истинска храна, опитана от мен.Вижте как.Кокошки, които снасят истински яйца.Екостопанство Могилка

„... Аз съм дошъл в тяхната къща, а не те в моята! Това си е природа.“Думите на Ники за всички живинки около неговото екостопанство. „Не ми е мястото там...на фермерския пазар....

Български вкусове и красоти в Тетевенския Балкан.Тетевенски овце,зелено сирене,история и веломаршрут

Красив пейзаж с изненадващи панорами, уютен и чист град с живописни улички и прекрасни гледки. Това е Тетевен. А хората?Тези, които познавам аз, са горди, приятни и спокойни. И...

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

Share This